CIBG

Het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De organisatie biedt burgers, zorgprofessionals en (overheids)organisaties transparante en betrouwbare data en informatie in zorg en welzijn.

Het CIBG voert verschillende taken uit, voornamelijk gericht op de zorgsector. Enkele van de belangrijkste taken zijn:

  • Het beheren van het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), waarin zorgaanbieders zich moeten registreren om hun beroep uit te oefenen. Dit register zorgt ervoor dat alleen gekwalificeerde en geautoriseerde zorgaanbieders actief zijn in de zorgsector.
  • Het toekennen en beheren van specialistische titels voor medische professionals zoals artsen en verpleegkundigen.
  • Het registreren en certificeren van zorginstellingen en -organisaties om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan vastgestelde kwaliteitsnormen.
  • Het beheren van het Donorregister, waar burgers hun keuzes met betrekking tot orgaan- en weefseldonatie kunnen vastleggen.
  • Het beoordelen en erkennen van buitenlandse diploma’s en kwalificaties van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die in Nederland willen werken.
  • Het bijhouden van gegevens over geregistreerde geneesmiddelen en hun verpakking.
  • Het behandelen van aanvragen voor subsidies en vergunningen in de zorgsector.
  • Het geven van informatie en advies aan zorgaanbieders, instellingen en burgers over diverse zorggerelateerde onderwerpen.

                  CIBG speelt een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de zorg in Nederland door deze uiteenlopende taken zorgvuldig uit te voeren. Om de taken goed uit te voeren heeft het CIBG 12 registers waarin allerlei data wordt bijgehouden en beheerd. Een aantal van die registers zijn ook toegankelijk voor burgers, denk hierbij aan het Donorregister.

                  Het CIBG is samen met Contezza en KPN een project gestart om de 12 registers naar Alfresco te migreren. Het eindresultaat is dat de 12 registers vanuit Alfresco beheerd worden en dat ze van daaruit ook toegankelijk worden voor de eindgebruikers.

                  Wil je meer weten over onze werkzaamheden bij deze mooie klant, neem gerust contact op.